Hur du rengör din grill

Vårstädning:
Gör din grill redo för grillsäsongen!

Här beskriver vi hur du rengör din grill snabbt och enkelt:
OBS!! Tänk på att använda skyddande handskar då delarna i grillen kan bli mycket varma.

Rengöring av grillgaller/stekplattor:
Börja med att rengöra grillgallret/stekplattan:
Först tar du bort de grova resterna av mat och fett med en lämplig grillborste gjord av stål eller mässing. Obs! På vissa galler ska enbart den mjuka svampen på grillborsten användas.

Galler och stekplattor av gjutjärn:
Diska/tvätta av dem för hand med varmt vatten och en mjuk tvättsvamp. Skölj noga av med vatten och torka sedan av gjutjärnet ordentligt, använd t.ex. hushållspapper eller torka med värmen i grillen. Olja sedan in gjutjärnet med matolja (helst rapsolja då olivolja kan härskna). Oljan motverkar att det börjar rosta.

Om smutsen sitter hårt fast kan man använda sig av grovsalt som man lägger ut på gjutjärnsstekplattan eller på grillgallret.
Hetta sedan upp stekplattan/gallret i grillen och låt det vara inne i ca 2 minuter, ta sedan ut stekplattan/gallret och torka bort saltet. Det är viktigt att man smörjer in delarna med olja även när man har gjort detta.

Emaljerade galler och stekplattor:
Använd dig av Landmann:s Power Clean rengöringsdukar 13025.
Du kan även använda dig av vatten och såpa. Använd en tvättsvamp när du tvättar av gallret/stekplattan och skölj noga av.

Det fungerar också att lägga det som skall rengöras i blöt (hett vatten med diskmedel) för att på så vis lösa upp matrester och flott.

Grillgaller i stål (oftast i klotgrillar):
Gnugga bort resterna med en stålborste. Torka sedan rent med en tvättsvamp, använd vatten och såpa/diskmedel.

Man ska inte glömma bort att man tillreder livsmedel på grillen så hygien och renlighet är viktigt!

Rengöra flametamers och brännarna:

OBS! Innan du tar bort flametamers och brännare för rengöring så kom ihåg att du måste koppla bort gasbehållaren.
Se även till att den övre delen av brännare har svalnat innan du tar bort den.

Flametamers (delen som är över brännarna och som sprider ut värmen) och brännarna är slitagedelar och för att de ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att man underhåller och rengör dem med jämna mellanrum. Grillar man ofta behöver grillen och alla delar rengöras oftare.

Likt grillgallren så rengörs flametamers och brännarna bäst genom att först efterköra grillen på högsta värme i ca 2-5 minuter. Stäng av grillen och tänk på att delarna är varma så använd skyddshandskar!
Borsta av delarna och vid behov rengör delarna med varmt vatten och ev. diskmedel.
Torka av ordentligt.

För en mer grundlig rengöring ska du lossa brännarna (se i monteringsanvisningen hur man lossar dem och kom ihåg att du måste koppla bort gasolen innan du tar bort flametamers och brännare).
Rengör inuti brännaren:
Se till att det inte är tilltäppt någonstans. Avlägsna fett, matrester etc. Har grillen stått oanvänd en längre tid kan man kontrollera så att ingen spindelväv eller liknande täpper till brännaren.
Rengör de små hålen på brännaren. Använd t ex ståltråd eller klassiska piprensare.

 
Matlagningsutrymme

Torka av och ta bort rester, sot och aska med vanligt hushållspapper. Smuts som sitter hårt fast bör avlägsnas försiktigt.
Torka därefter av ytorna med en fuktig svamp och lite rengöringsmedel och torka torrt.
Kom även ihåg att rengöra droppbrickan ordentligt för längre hållbarhet.
Obs! Grova metallborstar ska aldrig användas för rengöring inuti eller utanpå grillen eftersom det kan skada färger och beläggningar, vilket i sin tur ökar risken för rost.

Yttre ytor
För att säkerställa att grillen inte bara blir ren inifrån utan också skiner från utsidan, rengörs även huven, locket och omgivande områden.
Använd dig av något av LANDMANN:s olika anpassade rengöringsmedel eller med såpvatten och en fuktig svamp. Var försiktig när du torkar av ytorna så att de inte repas av t ex små gruskorn som kan finnas på tvättsvampen eller på trasorna.

Missfärgning av grillen kan bero på felaktig eller överdriven rengöring. Man bör arbeta noga för att uppnå en enhetlig färgfinish. Färgöverdrag, solstrålning eller ensidig exponering kan också lämna märken utvändigt på grillen. LANDMANN:s skyddshuvar erbjuder bra skydd.

Bränn torrt

I det sista steget placeras alla delar inkl. galler och stekplatta i grillen. Sätt på grillen på minst 250 °C så att återstående fukt förångas. Grillen ska hålla denna temperatur i minst 10 minuter så att det sista vattnet avdunstar från alla delar.
Efter det kan grillen svalna – eller ännu bättre: Du kan använda den tillgängliga värmen direkt för den första grillrundan på det nya året!

Och resultatet är verkligen imponerande när du har följt alla steg. Din grill lyser i ny prakt och är redo för en ny grillsäsong:

Ett sista tips: Innan du börjar grilla bör man olja in gallren måttligt för att det som grillas inte ska fastna.
Man ska även hetta upp grillen och gallren ordentligt innan grillning, på så sätt får man även bort en hel del bakterier som kan bildas mellan grillningarna.