Konsten att lyckas med grillning

Det är inte bara att slänga köttbiten på grillen, om man vill lyckas. Följande råd kan tyckas många, men är nödvändiga att känna till om du vill nå bästa grillresultat. Ta dig tid att läsa igenom råden! Följ dem, så kommer du snart att vinna rykte som en riktigt duktig grillkock.

Det finns idag en mängd olika grillar. Det finns tre olika grilltyper. Kolgrillar, gasolgrillar och elgrillar. Vilken du väljer är en smaksak.

 

Förberedelser

 1. På de grillar som inte har luftspjäll i grillskålen, kan man för att underlätta rengöring, lägga en bit aluminiumfolie i botten på grillen.
 2. Lägg på grillkolen över så stor yta som du behöver till grillningen.
 3. Häll på tändvätska. Använd alltid tändvätska av något känt fabrikat och av hög kvalitet. Aldrig bensin eller annan lättantändlig vätska.
 4. Vänta 5-10 minuter innan du tänder på. Häll aldrig på mer tändvätska, sedan du väl tänt på! Det är så de flesta grillolyckor inträffar.
 5. Börja aldrig grilla förrän träkolens yta är täckt av grå aska. Det brukar ta ca 20 minuter. En tumregel är att när du inte kan hålla handen över grillkolen mer än 3-4 sekunder är det dags att börja grilla.

Medan man väntar på att kolen ska få rätt glöd, passar det perfekt att duka och ta fram tillbehören.

 

Direkt grillning

Direkt grillning är det snabbaste sättet att grilla korv, hamburgare, grillskivor osv. Denna typ av grillning är det vanligast förekommande sättet. Man lägger grillkol eller briketter i en grillskål, preparerar kolen med tändmedel och tänder grillen. Då kolbädden börjar bli grå av aska är det dags att börja grilla. För att nå ett bra resultat grillar man till en början nära grillglöden och höjer efter hand gallret.

Tänk på att alltid ta god tid på dig innan du lägger på det som ska grillas då det tar ca 20 minuter innan grillbädden har nått rätt temperatur.

 

Indirekt grillning

Denna metod används då man skall grilla större köttbitar, fågel, stekar eller dylikt.

För att kunna grilla indirekt fordras en grill med lock, typ klotgrill. En droppskål av aluminium läggs på kolgallret. Runt om denna skål placerar man briketter eller grillkol. Köttet skall sedan ligga på grillgallret över droppskålen (folien). Då köttsaften droppar kommer inte denna i kontakt med grillkolen, vilket betyder att rök och flammor inte uppstår.

För att få en ugnseffekt grillar man med locket stängt. Då är det viktigt att luftspjällen är öppna så att grillbädden inte dör ut. Med denna grillmetod blir köttet saftigt och man undviker brända ytor. Denna grillmetod kan med fördel även användas vid grillning med gasolgrill.

 

Grillningen

 1. Tänk på att grillgallret alltid skall vara ordentligt varmt, innan det används. Salta alltid efteråt, aldrig före. Saltet drar saften ur köttet. Följ anvisningarna på receptet du valt.
 2. Vänd köttet med grilltång. Tunna köttstycken skall bara vändas en gång. Vill du att köttbiten skall få ett vackert rutmönster, vrider du varje sida ett kvarts varv efter ungefär halva grilltiden.
 3. Lägg på rikligt med färska örter på glöden, så får köttet en angenäm doft. För en rökigare och annorlundare smak kan man komplettera grillkolen med rökflis eller  Wood chunks. Flisen eller träbitarna bör ligga i blöt i ca 30 minuter. Går utmärkt även till gasolgrillar. Lägg då rökflisen eller wook chunksen i en anpassad röklåda och ställ detta på plåtarna (flametamers) som ligger över brännarna.

Marinader

De flesta marinader består av kryddor, olja samt någon syrlig komponent, oftast vinäger, vin, citron eller yoghurt. Syran i förening med kryddorna gör att cellväggarna i köttet bryts ned, så att det blir mörare. Det mesta som du kan tänkas grilla går att marinera. Tänk bara på att inte marinera ”ihjäl” råvaran. Marinaden skall vara en smakförstärkare till köttet.

Enklast marinerar du ditt kött genom att lägga det i en plastpåse, hälla i marinaden och skaka om. Tryck ut luften och förslut med en gummisnodd. Följ marineringstiden för respektive recept. Innan du börjar grilla lägger du påsen i en skål, skakar eller skrapar av marinaden och torkar med hushållspapper. I slutet av grillningen penslar du köttet på nytt med marinaden.

Grillspett & Grönsaker

Grillspett

Du kan göra grillspett på alla typer av kött. Undvik att blanda olika slags kött på samma spett, då dessa har olika långa grilltider. Trä dem i så fall på olika spett och grilla var för sig.

Grönsaker

Koka valfria grönsaker ca en minut, spola kallt och torka av dem. Lägg grönsakerna i folie med en klick smör, vik ihop och grilla ca 8-10 minuter eller direkt på grillen i några minuter.

 

Fläskkött

Fläskkött skall alltid vara genomgrillat, dvs. innertemperaturen skall nå minst 65°C. Basilika, ingefära, salvia, timjan, mejram, curry och vitlök är kryddor som passar bra till fläskkött. Du kan använda dem var för sig eller blanda som du vill.

Grilltider

(Gäller kol- och gasolgrill)

Hur länge du ska grilla fläskkött beror på vilka delar det är och vilken form de föreligger. Alla uppgifter baseras på att köttet skall vändas flera gånger under grillningen (dock ej portionsbiffarna).

 • Portionsbiffar, ca 1,5cm: 3-4 min/sida
 • fläskkotletter: 4-5 min/sida
 • Grillspett med fläskkött: 4-5 min/sida
 • Revben, tjocka portionsbitar: 6-7 min/sida
 • Revben, tunna, helsida: 5-6 min/sida
 • Revben, tunna, förkokta: 4-5 min/sida
 • Hel kotlettrad ca 1kg: ca 75 min
 • Hel karré ca 1kg: ca 75 min
 • Hel skinka: ca 75 min
 • Hel fläskfilé: ca 10 min/sida.

 

Nötkött

Nötkött som man grillar blir bäst vid en innertemperatur på ca 55°C. Vill du ha ett mer rosafärgat kött, grillar du till 60-65°C. Över 65°C börjar köttet helt att gå över till genomgrillat, och det börjar bli torrt. De flesta kryddor passar bra till nötkött, men framförallt dragon, basilika, chilikryddor, enbär och rosmarin.

Grilltider

(Gäller kol- och gasolgrill)

 • Portionsbiffar ca 1,5 cm: 1-2 min/sida
 • Portionsbiffar ca 3 cm: ca 5-6 min/sida
 • Lövbiff 0,5 cm: 1-2 min (endast en sida)
 • Hamburgare, hemlag. 1 cm: ca 1 min/sid
 • Hamburgare, heml. 2,5 cm: 2-3 min/sid
 • Grillskiva* av högrev/rostbiff: 3-4 min/sid
 • Grillspett* av oxfilé: 3-5 min/sida
 • Grillspett* av ryggbiff: 4-6 min/sida
 • Hel entrecote** ca 1 kg: ca 60 min
 • Hel ryggbiff** ca 1 kg: ca 60 min
 • Hel oxfile** ca 1kg: ca 45 min

Fisk & Skaldjur

Fisk och skaldjur blir bäst vid en innertemperatur på 55°C. Fisk faller lätt sönder, vänd därför bara en gång med grillspade. Salt, peppar, olivolja, timjan, mejram, dragon och basilika passar bra till fisk.

Grilltider

(Gäller kol- och gasolgrill)

 • Fjärilstyckad lax ca 1,5 cm: 2-3 min/sida
 • Laxkotletter: 3-4 min/sida
 • Laxfilé med skinn ca 170g: 4-5 min/sida
 • Hälleflundrafilé ca 170g: 4-5 min/sida
 • Hajkotletter ca 2 cm: 2-3 min/sida
 • Makrillfilé med skinn: 2-3 min/sida
 • Sillfilé med skinn: 1-2 min/sida
 • Portionsfiléer i folie: ca 10 min
 • Hel fisk i folie: ca 60 min (mät med termometer, 55°C), vändes flera gånger

 

Barbeque

Temp i grillen ca 80-120 grader. Metod för större köttbitar. Tillagningen tar lång tid men ger extra saftigt och mört resultat. Värmekällan placeras i sidokammaren, gärna ihop med rökflis. Skorstenen skapar ett luftdrag som drar rök och värme igenom den stora kammaren. Använd kötttermometer i köttet.

T.ex. Hel fläskfilé, skinkstek, entrecote/karre på hel bit, rostasfilé, oxfilé, hel kyckling, ribs.

Briketter passar extra bra för denna metod.